Minimaal een derde van Nederland reserveren voor natuur (Vork - december 2016)
In zijn boek ‘Wilde apen’ houdt Frank Berendse, emeritus hoogleraar natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit een ferm pleidooi voor meer natuur. Hij wil één derde van Nederland reserveren voor natuur en natuurvriendelijke landbouw en tegelijkertijd de invloed van de intensieve landbouw flink terugschroeven.
Ook de economie wordt blij van hoge Airbnb-ratings (FTM - 20 december 2016)
Met angst en beven bekeek Stijn van Gils de oprukkende scoresystemen op vergelijkingssites. Na enig nadenken vindt hij zijn eigen kritiek onterecht: eindelijk een potentieel recept tegen de ‘race to the bottom’.
Brede steun voor twijfelachtig minder-koeienplan (FTM - 2 december 2016)
De Tweede Kamer gaat waarschijnlijk akkoord met een mestplan dat grotendeels door bedrijven werd geschreven. Dat wil echter niet zeggen dat de Kamer er ook vertrouwen in heeft. Zelfs verantwoordelijk staatssecretaris Van Dam twijfelt aan de haalbaarheid van zijn eigen strategie.
Rabobank en FrieslandCampina dicteren Nederlands mestbeleid (FTM - 24 november 2016)
Nederland produceert te veel mest, dus staatssecretaris Van Dam wil nu minstens 175.000 koeien laten verdwijnen. De plannen ervoor rammelen echter en de kans dat de EU akkoord gaat is klein. Een reconstructie.
Column: Trump-stemmer heeft gelijk: de samenleving is te ingewikkeld (FTM - 15 november 2016)
De verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president laat — na eerdere referenda over Oekraïne en Brexit — nog maar eens zien dat het menens is met de proteststem. Volgens Stijn van Gils moet de gevestigde politiek daar lessen uit trekken, ook in Nederland. De wereld moet eenvoudiger.
Chinese belastingbetaler helpt Wageningen met aardappel waar je niet dik van wordt (FTM - 7 november 2016)
Nu in ontwikkeling: een aardappel die je helpt afvallen. China betaalde mee aan het fundamentele onderzoek daarnaar. In Europa wilde niemand dat: te riskant. Ook onze overheid niet. Die doet pas mee als eerst het bedrijfsleven toehapt.
Gesponsorde melkhoogleraar pleit nog één keer voor meer zuivel (FTM - 1 november 2016)
In zijn afscheidsrede betreurt hoogleraar Toon van Hooijdonk de afgenomen melkconsumptie in westerse landen. Melk levert namelijk belangrijke voedingsstoffen, betoogt hij. Dat Van Hooijdonk’s hoogleraarschap betaald wordt door de zuivelindustrie, blijft in het nieuwsbericht van Wageningen University onvermeld.
Natuursloot onder vuur na waterschade (Vork - 12 september 2016)
Nadat in Zuidoost-Nederland een gigantische hoeveelheid neerslag viel, bleef het water staan. Gewassen kwijnden ondergronds weg, waardoor boeren nu hun oogsten missen. Vork-redacteur Stijn van Gils nam met betrokkenen de schade op en vroeg of dit voorkomen had kunnen worden.
Eten uit een speculatielandschap (Groen Kennisnet - 20 juni 2016)
Veranderingen in de landbouw hebben het landschap drastisch op zijn kop gezet. Nu problemen zoals vervuiling, klimaatverandering en bodemuitputting zich opstapelen, staat de Nederlandse landbouw wellicht aan de vooravond van een nieuwe veranderingsgolf.
Eten uit het bos of uit de waterbak (Vork - 17 juni 2016)
Voor een gewone krop sla of een prei zijn grote hoeveelheden energie, mest en pesticiden nodig. Xavier San Giorgi en Janjo de Haan vinden dat onnodig en weinig toekomstbestendig en werken daarom allebei aan een slimmer en milieuvriendelijker alternatief voor de huidige tuinbouw. Die alternatieven staan echter haaks op elkaar.
Hoe Facebook je alleen laat zien wat je wil zien (Joop - 25 mei 2016)
Iedereen z’n eigen Facebook-wereldje; een mooi recept om de onverdraagzaamheid tussen verschillende groepen te laten groeien.
Bomen delen koolstof (Kennislink - 19 april 2016)
De koolstof die wordt vastgelegd door de ene boom, kan eindigen in de wortels van andere bomen. Dat concluderen Zwitserse onderzoekers na vijf jaar onderzoek. Afgelopen donderdag presenteerden ze hun ontdekking in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Natuurbeheerders, vergeet het verleden (Vork - 19 maart 2016)
Natuurbeheerders streven doorgaans naar complete natuur, met alle planten en dieren die daar van oudsher thuishoren. De Amerikaanse journaliste Emma Marris wil niet terug naar vroeger en bepleit een nieuw soort natuur die er nooit eerder geweest is. Stijn van Gils denkt dat deze nieuwe ecosystemen een uitgelezen kans bieden om mensen weer bij de natuur te betrekken. „Ze betrekken mensen veel beter bij de natuur dan natuurorganisaties die voor recreatiebureau spelen.”
Gekoppeld door je ouders (Resource - 11 februari 2016)
Veel Chinese PhD’ers gaan begin februari naar huis om Chinees nieuwjaar te vieren. Het is niet ondenkbaar dat hun ouders dan beginnen over trouwen en met kandidaten op de proppen komen. Want bemoeienis met de partnerkeuze is heel gebruikelijk. Acht Wageningse promovendi vertellen wat dit voor hen betekent.