'Twitterberichten blijken goede voorspeller van beurskoers' (FD - 22 december 2017)
Betere beleggingsresultaten zijn mogelijk dankzij informatie uit Twitter-berichten. Die claim bestaat al jaren, maar is nu ook wetenschappelijk bewezen in onderzoek van Rotterdam School of Management, Erasmus University. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Information Technology.
Lees dit en meer van mij op FD.nl...
Knipoog: Ambachtelijke frietverhipping (Vork - december 2017)
Ooit bezocht ik een chique en veel te duur restaurant in Rome. We kregen kleine smakelijke hapjes in gekke vormen die ik nooit eerder had gezien. Plotseling serveerde een ernstig kijkende ober een bijzonder schaaltje bolletjes met een gestileerde klodder mosterd erop. Ik kon mijn lachen niet inhouden. Dit waren bitterballen. Zoiets zie ik in Nederland nog niet gebeuren, dacht ik toen. Daar zijn friet, kroketten en bitterballen gewoon simpel, lekker en ongezond.
Boer kan nu nog verdienen aan data… …maar dreigt boot voorgoed te missen (Vork - december 2017)
Big data is booming in de landbouw. Zonder dat hun toekomstige verdienmodel duidelijk is, investeren multinationals als Bayer, John Deere en BASF miljarden in nieuwe applicaties en toepassingen. De boer wacht rustig af tot deze hype voorbij is en echt duidelijk wordt hoe de datagedreven landbouw er echt uit komt te zien. Vork-redacteur Stijn van Gils ontdekte de risico’s van die houding. Niet alleen voor boeren trouwens.
Ook shovel en sloopmachine moeten aan hun uitstoot gaan denken (FD - 29 november 2017)
Bouwbedrijven als Heijmans en Rutte Wegenbouw experimenteren met hybride en elektrische bouwmachines. Ook op bouwplaats moet de emissie van broeikasgas omlaag.
Lees dit en meer van mij op FD.nl...
De 'grootste groeisector van Amsterdam', maar wat is nou een techbedrijf? (FD - 27 november 2017)
Technologie is met 60.000 banen de op een na grootste banengenerator van de stad Amsterdam. Dat is meer dan de financiële sector of de horeca, die respectievelijk 46.000 en 37.000 banen tellen. Alleen de creatieve industrie (65.000 banen) is groter.
Lees dit en meer van mij op FD.nl...
De perfecte vijand (Resource - 16 november 2017)
Onkruidbestrijdingsmiddel Roundup ligt onder vuur. Op social media regent het kritiek op producent Monsanto en op iedereen die de schadelijkheid van het middel ook maar enigszins relativeert. Maar hoe schadelijk ís het eigenlijk? En waarom wekt juist dit middel zo veel weerstand?
Columns (Resource - tot 2 november 2017)
Tweewekelijkse columns in Resource, het tijdschrift van Wageningen University & Research. Ik beschreef daarin mijn worstelingen met het systeem wetenschap.
Je kunt hier geen paal verzetten (Resource - 2 november 2017)
Discussies over ruimtelijke ordening duren eindeloos in Wageningen. De gemeenteraad, grootgrondbezitter WUR en de hoogopgeleide, actiebereide bevolking houden elkaar stevig in de greep. Dit verschijnsel wordt wel ‘de Wageningse ziekte’ genoemd. Anderen spreken liever van ‘gezonde Wageningse weerstand’.
Roundup-restjes in landbouwgrond (Resource - 16 oktober 2017)
Bijna de helft van de landbouwgrond bevat het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat of afbraakproducten daarvan. Ook kunnen die stoffen zich gemakkelijker verspreiden dan gedacht. Dat blijkt uit Wagenings onderzoek. De vondst kan gevolgen hebben voor een nieuwe toelating.
Met apps de wereld voeden (Resource - 13 oktober 2017)
Honderd jongeren uit 49 landen denken vanuit Brussel na over het wereldvoedselvraagstuk. Ook drie WUR-studenten waren bij deze conferentie aanwezig. Ze bedachten onder meer een slimme app die je ecologische voetafdruk berekent.
Kunst blijft een beetje ongemakkelijk in de wetenschap (Resource - 6 oktober 2017)
Kunst en design kunnen helpen om het gepolariseerde gentechdebat te veranderen in een open dialoog. Maar op de eerste dag van SynCity vielen vooral ongemakkelijke stiltes.
Waarom echt diervriendelijk varkensvlees maar niet doorbreekt (FTM - 2 oktober 2017)
Stalbranden, ziektes en schokkende beelden van dieren in slachthuizen – de samenleving snakt naar diervriendelijker varkensvlees. Ook veel varkenshouders willen dat. Waarom komt echte verandering maar niet van de grond?
Oh, had ik maar een kamer (Resource - 28 september 2017)
Studenten met afstandsurgentie zijn inmiddels allemaal onder dak in Wageningen, maar veel anderen hebben nog geen kamer gevonden. Ze kamperen of delen een klein kamertje. Of ze zitten dagelijks uren in het openbaar vervoer. ‘Ik ben bang dat mijn studieresultaten er straks onder gaan lijden.’
Traag begin voor Wageningse deelfiets (Resource - 27 september 2017)
Slechts tien ritjes zijn er afgelopen week gemaakt met de deelfietsen van Ewout Oonk. Maar de bachelorstudent Bodem, Water, Atmosfeer laat zich niet uit het veld slaan. Hij wil nu ook fietsen op stations neerzetten.
Deel Monsanto mag alleen aan grote spelers worden doorverkocht (Akkerwijzer - 20 september 2017)
De overname van Monsanto door Bayer wordt naar verwachting begin januari afgerond. Dat is tien dagen later dan het bedrijf eerder liet weten. Mededingingsautoriteiten stellen daarnaast strenge eisen aan de kandidaten aan wie delen van het bedrijf doorverkocht mogen worden. Dat maakt Bayer bekend tijdens een persconferentie.
Lees verder bij Akkerwijzer...
Conferentie Bayer in teken van besparen op chemie (Akkerwijzer - 19 september 2017)
De Future of Farming Dialog, de conferentie van Bayer over de toekomst van de landbouw die het bedrijf, stond dit jaar vooral in het teken van besparen van gewasbeschermingsmiddelen. Veel aandacht aan haar eigen middelen gaf Bayer niet.
Lees verder bij Akkerwijzer...
Knipoog: Veilige voedseltelevisie (Vork - september 2017)
Voor mij is koken geen ontspanning. Koken is voor mij conflict vermijden. Mijn vriendin is namelijk precies en creatieve afwijkingen worden niet gewaardeerd. Ik zou haar graag eens op een fout betrappen - dan is ze misschien wat minder streng voor me - maar zulks is schier onmogelijk. Mijn vriendin kijkt nauwgezet naar kookprogramma’s en volgt de receptuur met labtechnische precisie. Dan kan niks meer misgaan, zou je zeggen.
De nieuwe Brabantse realiteit (Vork - september 2017)
Stank, Q-koorts en natuurvermesting hebben Brabant flink veranderd. Landschappelijk, maar ook politiek. In juni besloten Provinciale Staten dat veeboeren eerder dan verwacht hun mestproductie moeten terugdringen. Dat betekent in de praktijk: stallen slopen en bedrijven sluiten. Een historische uitkomst, vinden vriend en vijand. Vork-redacteur Stijn van Gils zocht uit hoe het zover heeft kunnen komen. En wat de provincie nog meer te wachten staat.
Overdaad gegevens schaadt het bodembeleid (Vork - september 2017)
Zeker, een gezonde bodem is van onschatbare waarde voor onze planeet. Zonder goede bodem geen oogst, veel minder CO2-vastlegging en een slechter watervasthoudend vermogen. De ecosysteemdiensten van de bodem zijn nauwelijks te overschatten. Maar is het verstandig om daar steeds zo allesomvattend naar te kijken en een tsunami aan data te produceren? Vork-redacteur Stijn van Gils zou willen dat het allemaal weer wat concreter werd. En specifieker.
Meer rust in Radix (Resource - 8 september 2017)
Een kleine verbouwing moet rumoerige werkplekken in Radix rustiger maken. Het idee van open kantoortuinen blijft wel bestaan.
Creatieve oplossingen voor de kamernood (Resource - 31 augustus 2017)
Het is dit jaar bijzonder lastig voor met name Nederlandse eerstejaars om een kamer te vinden in Wageningen, bleek eerder uit een peiling van Resource. Maar de studenten laten zich niet zo makkelijk uit het veld slaan. Vier nieuwkomers vertellen hoe ze met wat kunst- en vliegwerk toch onderdak hebben gevonden.
Wagenings iGEM-team mag naar Boston (Resource - 23 augustus 2017)
De kans dat er binnenkort een veldtest komt om tropische ziektes te detecteren is groter geworden. De Wageningse studenten die meedoen aan de internationale competitie iGEM mogen namelijk met hun idee naar Boston. Daar gaan ze de strijd aan met andere wetenschappers.
De leukste AID-tips voor ouderejaars (Resource - 18 augustus 2017)
Tien WUR-studenten werken aan een nieuw soort test op tropische ziekten. De test moet niet alleen gemakkelijk diagnoses in het veld opleveren, maar ook aanpasbaar zijn voor andere ziekten. Met hun werk hopen de masterstudenten de jaarlijkse wereldwijde iGEM-competitie voor synthetische biologie te winnen.
Studenten werken aan veldtest tropische ziekten (Resource - 7 augustus 2017)
Tien WUR-studenten werken aan een nieuw soort test op tropische ziekten. De test moet niet alleen gemakkelijk diagnoses in het veld opleveren, maar ook aanpasbaar zijn voor andere ziekten. Met hun werk hopen de masterstudenten de jaarlijkse wereldwijde iGEM-competitie voor synthetische biologie te winnen.
'Volgens Johan Cruijff moet een goed voetbalveld naar modder ruiken' (Resource - 5 augustus 2017)
Het nieuwe voetbalseizoen staat voor de deur. Ligt het gras waarop gespeeld gaat worden er goed bij? En hoe zorg je eigenlijk voor een goede grasmat? Resource vroeg het Bernd Leinauer, de kersverse buitengewoon hoogleraar grasveldkunde.
Betoverende voorzet met Wagenings tintje (Resource - 4 augustus 2017)
Vol bewondering zag hoogleraar Lisette de Groot gisteravond hoe haar dochter een beslissende voorzet gaf in de EK-voetbalwedstrijd van de Oranjedames tegen Engeland. Nu begint de spanning voor de finale.
Zo produceer je écht diervriendelijke eieren (FTM - 17 juli 2017)
Vier ondernemers met een totaal andere achtergrond willen de pluimveesector radicaal vernieuwen. Eieren produceren op een manier die diervriendelijk, duurzaam én winstgevend is.
Met leenfietsen over de campus (Resource - 6 juli 2017)
Een fiets nodig op de campus en je hebt er geen? Geen probleem. Met het fietsleensysteem van student Ewout Oonk kan iedereen een fiets lenen.
Combinatie van prikkels voor kwakkelende landbouwnatuur (Vork - juni 2017)
De agrarische natuur is niet bepaald een succesverhaal geworden. Ondanks allerlei initiatieven en stimuleringsmaatregelen blijft de natuur in landbouwgebieden achteruit hollen. In Overijssel probeert men het nu met een compleet nieuw sturingsmodel: de Dairyland Stewardship Council, die is geënt op initiatieven in andere sectoren zoals Forest en Marine Stewardship, respectievelijk FSC en MSC.
Consument vraagt niet echt om duurzaam ijs (Vork - juni 2017)
IJs moet vooral lekker zijn. Of het duurzaam geproduceerd is, maakt veel minder uit. IJsondernemers proberen daarom ook allerlei andere vernieuwingen. Dat bleek uit ‘Als warme broodjes’, een liveshow over hoe ondernemers bijdragen aan een beter voedselsysteem, georganiseerd door het Slow Food Youth Network. Vork bezocht de show van juni in Amsterdam. Over ijs.
De soja van de circulaire economie (Vork - juni 2017)
Even leek eendenkroos een prachtige nieuwe eiwitbron voor koe en mens. Maar, de afgelopen jaren was het stil rondom het kleine plantje met een hogere productie dan soja. Maakt de veelbelovende eiwitproducent zijn belofte misschien toch niet waar? Vork-redacteur Stijn van Gils ging op onderzoek uit.
Groente redden: sympathiek maar zonder groot effect (Vork - juni 2017)
Zonde, al dat weggegooide eten. Verschillende initiatieven proberen daarom groente en fruit met een gekke vorm te redden van de storthoop. Maar heeft dat wel nut? Vork-redacteur Stijn van Gils probeerde de omvang van deze afvalberg in kaart te brengen en ontdekte dat groente redden vooral goed is voor het bewustzijn van de consument. Het levert nauwelijks een bijdrage aan de oplossing van het probleem van verspilling.
Eerlijke prijs: wel gewenst, niet gemakkelijk (Resource - 15 juni 2017)
Onderzoekers willen dat onder meer milieuschade wordt meegerekend in de berekening van productiekosten van ons eten. Maar over de weg daarna toe bestaat veel discussie, bleek tijdens een conferentie over efficiency in de landbouw.
Gaat de concurrentie bij bio-supers ten koste van de kwaliteit? (FTM - 15 juni 2017)
Ook biologische producten worden nu zo goedkoop mogelijk aangeboden. Volgens betrokkenen leidt die concurrentiestrijd tot slechtere producten. Follow the Money nam de proef op de som en vergeleek een aantal bio-producten. De verschillen blijken groot.
WUR-promotor hoeft straks geen prof meer te zijn (Resource - 8 juni 2017)
Wageningen University is van plan gebruik te maken van de vrijheid die de wettelijke uitbreiding van het promotierecht biedt. Sommige universitaire hoofddocenten (UHD’s) kunnen daardoor vanaf volgend jaar waarschijnlijk promotor worden. Dat zegt rector magnificus Arthur Mol.
'Gezonde mensen voeden hun dierentuin' (FTM - 3 juni 2017)
Moeten we wel westers eten? Medisch ethicus en onderzoeker Erwin Kompanje vindt van niet. Hartproblemen en overgewicht zette hem aan zijn levensstijl om te gooien. ‘Ik eet nu vooral planten en voel me weer uitstekend.’ Hoop dat de rest van Nederland hem volgt heeft Kompanje niet. ‘De macht van grote voedselbedrijven is te groot.’
Spontaan Haags bakje met Rutte (Resource - 2 juni 2017)
Ben je proef-Hagenees en dan sta je zomaar op je eerste dag op de foto met de minister-president. Het overkwam de Wageningse studente Lianne de Bie.
Overheidswebsite meldde onterecht dat minder-zoutdeal werd gehaald (FTM - 31 mei 2017)
Nederlanders eten te veel zout. Om daar iets aan te veranderen, zet de overheid vol in op afspraken met fabrikanten. Maar de uitvoering van die afspraken loopt veelal achter op schema. Nu blijkt ook ‘het grootste succesverhaal’ op een overheidssite niet helemaal te kloppen, zo ontdekte Foodwatch. De belangenorganisatie wil aangepast beleid.
Biologische sector vreest macht grote supermarkten (FTM - 29 mei 2017)
Het aanbod van biologisch voedsel neemt toe. Ondertussen proberen supermarkten biologische producten zo goedkoop mogelijk aan te bieden. Een deel van de sector ziet die ontwikkeling met angst en beven tegemoet: volgens betrokkenen dreigt de sector in dezelfde systeemfout te vervallen als de gangbare landbouw.
'Verbod op gentech brengt levens in gevaar' (FTM - 26 mei 2017)
Genetische manipulatie is niet eng, maar noodzakelijk om de wereld te voeden. Dat zeggen wetenschapsjournalist Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd in hun nieuwe documentaire 'Well Fed'. 'Als je zegt dat gentech te gevaarlijk is, dan moet je ook het mes verbieden.'
Smakelijk behapbare technologie, of toch zelf koken? (FTM - 19 mei 2017)
Welke innovaties en technieken zitten eigenlijk in ons eten? Voedingstechnoloog Wouter de Heij is daar duidelijk over: ‘Veel minder dan zou kunnen.’ De door Rosanne Hertzberger geprezen E-nummers vindt hij ouderwets: ‘waarom zou je die gebruiken als dat niet nodig is?’ Follow the Money bezocht zijn bedrijf.
Voor straf bommen demonteren (Resource - 16 mei 2017)
Wageningse studenten moesten tijdens de Tweede Wereldoorlog een loyaliteitsverklaring aan de bezetter tekenen. Student algemene landbouwkunde en KSV-lid Etienne Puylaert weigerde en belandde daardoor in een werkkamp. Zijn zoon en kleinzoon spreken vanavond in Hotel de Wereld over de brieven die hij verstuurde.
Maakt moderne landbouw onze voeding ongezond? (FTM - 13 mei 2017)
Is ons eten net zo gezond als vroeger? Boer Arnold van Woerkom is er duidelijk over: 'nee, het voedt niet meer.' Volgens de doorgewinterde agrariër worden onze groenten veel te eenzijdig bemest. Follow the Money bezocht zijn boerderij.
FTM-panel Voedsel (FTM - 13 mei 2017)
De voedingsindustrie is meedogenloos ingewikkeld en zit vol tegenstrijdige belangen. Bij Follow the Money doen we onze uiterste best de complexiteit te ontrafelen en belangen zichtbaar te maken. Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Welke onderwerpen vind je het meest interessant? Welke vragen moeten we nog stellen? Welke slimme initiatieven verdienen onze aandacht?
Wetenschappers zien nog geen medicijn tegen wereldwijde ‘Trump-trend’ (FTM - 4 mei 2017)
Een grote groep wetenschappers is de anti-wetenschappelijke tendens in de wereld beu. Eind april voerden zij actie tegen de oprukkende feitenvrijheid. Maar is het werkelijk zo slecht gesteld met het gezag van de wetenschap? En heeft de academische wereld dat dan ook niet een beetje aan zichzelf te danken? Follow the Money sprak met één van de initiatiefnemers: hoogleraar Maarten Frens.
De miljoenensteun die niemand écht gelukkig maakt (FTM - 26 april 2017)
Bijna 40 procent van het totale Europese budget gaat nu naar de landbouw. Boeren, natuurbeschermers, deskundigen, de regering: allerlei belanghebbenden in Nederland vinden eigenlijk dat deze 60 miljard voortaan op een andere manier besteed moet worden. Op dit moment evalueert de Europese Commissie het beleid. Nederland heeft haar lobbylijnen vast uitgezet.
Zoeken naar betekenis in twee waarheden (Ekoland - april 2017)
In de landbouw bestaan er twee waarheden: die van de wetenschap en die van de praktijk. Tijdens het symposium Sustainable soil management & healty food bleven die twee waarheden vooralsnog onverenigbaar. “Niet om te beledigen, maar de praktijk loopt toch een beetje voor op de wetenschap”, vindt melkveehouder Kees van Gaalen.
Lezersenquête: dit gaan we doen met jullie reacties (FTM - 12 april 2017)
Een paar weken terug vroegen we onze lezers hoe we onze site beter kunnen maken. Wat blijkt: jullie zijn overwegend tevreden over ons, maar achter de mooie cijfers zitten ook keiharde verbeterpunten. Onze journalistiek is trouwens ook nog niet duurzaam veilig gesteld. Daar gaan we wat aan doen.
Groningen eensgezind tegen NAM? Dus niet! (FTM - 5 april 2017)
Niet bevingsschade, maar de manier waarop schade wordt afgehandeld maakt Groningers boos en cynisch. Bij sommigen overheerst de kwestie hun hele leven, blijkt uit een symposium over gaswinningsgerelateerde schade aan huizen. Op straat klinkt echter een ander geluid.
Een beetje gif, daar knapt een mens van op (Vork - 22 maart 2017)
Planten verdedigen zichzelf tegen belagers onder andere door gifstoffen aan te maken. In de landbouw zijn veel van deze stoffen overbodig omdat planten er toch al onder vrijwel optimale omstandigheden groeien. En dat is een probleem, want afweerstoffen kunnen juist gezond voor ons zijn. Vork-redacteur Stijn van Gils sprak met drie onderzoekers die proberen het gezonde gif weer terug in ons dieet te krijgen.
Waarom melk en knoflookextract geen officiële bestrijdingsmiddelen mogen zijn (FTM - 15 maart 2017)
Het is begrijpelijk dat chemische bestrijdingsmiddelen een ingewikkeld toelatingstraject hebben. Maar voor iets natuurlijks als ‘knoflookextract’ geldt dezelfde gecompliceerde procedure. Hoe kan dat? En wat is er aan te doen?
‘Touwtrekken en sjoemelen is de norm op zee’ (FTM - 27 februari 2017)
Het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis kent grote gebreken. Maar, als dit keurmerk niet te vertrouwen is, wat moet je als consument dan wél eten? Een gesprek met Greenpeace-campagneleider Tom Grijsen.
Voedselbeleid: de verschillen tussen standpunten en stemgedrag (FTM - 21 februari 2017)
Er is een grote kans dat het in de verhitte verkiezingsdebatten dit jaar niet al teveel over voedselbeleid gaat. Toch laten de standpunten over de voedselagenda prachtig zien hoe politieke partijen van elkaar verschillen en hoe partijprogramma’s en stemgedrag van elkaar afwijken. Een inventarisatie.
WWF houdt ‘gesjoemel’ met vis-keurmerk MSC liever geheim (FTM - 16 februari 2017, medewerking aan artikel Mitchell van de Klundert)
Koop je weleens vis omdat er een duurzaam keurmerk op zit? In een intern rapport schrijven onderzoekers van het World Wide Fund for Nature over ‘gesjoemel’ en ‘stelselmatige gebreken’ bij het belangrijke MSC-keurmerk voor duurzame vis. De WWF-directie baalt dat er is gelekt: ‘Dit rapport had nooit naar buiten mogen komen.’
‘Zonder Roundup is er risico op voedselschaarste’ [interview] (FTM - 1 februari 2017)
Een nieuw burgerinitiatief vraagt de Europese Commissie om onkruidverdelger Roundup te verbieden. ‘Goed idee,’ zegt GroenLinks. ‘Beetje laat,’ vindt het CDA. FTM voelde beide partijen aan de tand.
Wat kost zo’n stroomstoring nou eigenlijk? (FTM - 18 januari 2017)
Gisterochtend zaten ongeveer 360.000 huishoudens rond Amsterdam zonder stroom. Supermarkten werden minder bevoorraad, treinen reden niet en het overige verkeer liep vast. Is dat erg? FTM zocht uit wat deze stroomstoring ongeveer heeft gekost.
Nieuw hoofdstuk in steekspel rond onkruidverdelger Roundup (FTM - 17 januari 2017)
Wetenschappelijk onderzoek suggereert een verband tussen de onkruidverdelger Roundup en leverziekten. Producent Monsanto is gefrustreerd en spreekt over ‘bad science’. Een nieuw hoofdstuk in de soap rond het bestrijdingsmiddel, een soap die symbool staat voor een veel grotere discussie: moeten alle pesticiden worden afgeschaft?
Toon meer zelfkritiek (NRC - 11 januari 2017)
Terwijl mijn omgeving het stuk Wetenschap is niet ‘maar een mening’ (2/1) met open armen ontving, kon ik slechts zuchten. Begrijp me niet verkeerd: ik voel me ook machteloos wanneer een politicus als Donald Trump de feiten verdraait...
Lees verder in NRC (€)... Lees de lange versie bij FTM...
Na Albert Heijn moeten ook leveranciers gaan fuseren (FTM - 4 januari 2017)
Het vers gefuseerde Ahold Delhaize is een onbetwiste marktleider in de Benelux. Leveranciers zien hun onderhandelingsmacht afnemen. Om niet weggevaagd te worden, kunnen ze beter zelf ook met een fusieplan komen, zeggen experts.
Lees verder op FTM.nl (€)... Lees verder bij Apache.be (€)...