Terug

Schade door stikstof en koolstof mogelijk veel hoger dan €31 mrd (FD - 24 juni 2018)
In de studie die het het Planbureau voor de Leefomgeving vrijdag presenteerde, zijn verschillende milieu-effecten nog niet meegenomen. De werkelijke kosten van milieuschade zijn daarom mogelijk veel hoger.

Lees verder bij FD...

'Milieuschade in Nederland bedraagt €31 mrd' (FD - 22 juni 2018)
Vrijwel al deze schade wordt veroorzaakt door luchtvervuiling.

Lees verder bij FD...

‘Kringlooplandbouw is een sympathieke droom’ (Vork Online - 20 juni 2018)
Chemiereus Syngenta ziet natuurinclusieve landbouw prima samengaan met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De hoeveelheid van die middelen wil het bedrijf waar mogelijk wel beperken, bleek tijdens de demonstratiedag die het bedrijf vrijdag hield op een Belgische proefboerderij.

Lees verder bij Vork Online...

Onderzoeksjournalist Rotgers wil haar communicatiewerk gescheiden houden (Vork Online - 18 juni 2018)
Het riep verbaasde reacties op: Geesje Rotgers start 1 juli als communicatiemedewerker bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). De onderzoeksjournalist, bekend van kritische verhalen over het Nederlandse landbouwbeleid, gaat het communicatiewerk straks combineren met diepgravende journalistiek.

Lees verder bij Vork Online...

Uitgelicht: Fusie van Bayer en Monsanto stuit op argwaan bij boeren (FD - 8 juni 2018)
Ruim twee jaar na de aankondiging rondt chemiereus Bayer de overname af van Monsanto, producent van onder meer bestrijdingsmiddelen.

Lees verder bij FD...

Hulp voor tonijn én visser (Wageningen World - juni 2018)
Onderzoeker Simon Bush wil én de tonijn beschermen én de vissers vooruit helpen. ‘Niet iedereen is altijd blij met ons werk. Dat betekent dat we impact hebben.’

Lees verder bij Wageningen World...

De krenten in de datapap (Resource - 14 juni 2018
Welk gewas kan waar het beste groeien? Welke soorten hebben allemaal gen X? Het zijn complexe vragen waar nog niet goed raad mee weten. Maar voer alle bestaande data aan een supercomputer, en de antwoorden kunnen er zomaar uitrollen.

Lees dit en meer van mij bij Resource...

Databewakers: We moeten niet naïef zijn (Resource - 17 mei 2018
Beveiliging van data is een dagtaak voor de ICT-afdeling. Niet alleen vanwege hackers of verlies van laptops. Ook de overheid stelt hogere eisen aan databeveiliging. ‘Niet óf maar wanneer er een flink datalek komt is de vraag.’

Lees dit en meer van mij bij Resource...

Uitgelicht: ‘Politiek gezien heb ik begrip voor verbod neonicotinoïden’ (Resource - 11 mei 2018
Na jaren van discussie komt er een verbod op de insecticidegroep ‘neonicotinoïden’. Ze zijn té schadelijk voor onder meer bijen en vogels, oordeelden de Europese lidstaten. Hilfred Huiting, onderzoeker bij Wageningen Research in Lelystad, vindt het verbod niet goed beargumenteerd.

Lees dit en meer van mij bij Resource...

Willem de Vos haalt 13 miljoen op met startup tegen overgewicht (Resource - 30 april 2018
De startup A-Mansia, van WUR en de Universiteit van Louvain, heeft 13 miljoen euro startkapitaal opgehaald. Met dit bedrag wil het nieuwe bedrijf een vondst van onder meer hoogleraar Willem de Vos verder uitwerken. Over drie jaar hoopt het onder meer voedingssupplementen tegen overgewicht op de markt brengen.

Lees dit en meer van mij bij Resource...

Unilever stelt lab beschikbaar aan Wageningse startups (Resource - 18 april 2018)
Voortaan kunnen Wageningse startups gemakkelijker gebruik maken van de faciliteiten, kennis en netwerk van Unilever. De multinational uit Rotterdam heeft daarvoor een contract getekend met de Wageningse startupbegeleider StartLife.

Lees dit en meer van mij bij Resource...

Vijftig jaar trekkers repareren (Resource - 12 april 2018)
Hans Jansen was 16 jaar toen hij in 1968 een baan kreeg bij een van de voorlopers van WUR. Hij zou een halve eeuw blijven. ‘Mijn vader werkte ook in de tuinbouw, dus het was logisch dat ik hem zou volgen.’

Lees dit en meer van mij bij Resource...

Crispr: vragen rond het wondermiddel voor de 'betere mens' (FD - 6 april 2018)
Het zijn ongewone weken voor John van der Oost. Allerlei media willen hem spreken. Zijn werkgever Wageningen Universiteit, die dit voorjaar 100 jaar bestaat...

Lees dit en meer van mij op FD.nl...

Vroeg lobbyen helpt snelle afronding overname bedrijf (FD - 3 april 2018)
Bedrijven die in een vroeg stadium lobbyen voor een overname krijgen minder vaak te maken met uitgebreid onderzoek van een mededingingsautoriteit.

Lees dit en meer van mij op FD.nl...

Europese rechter keurt 'verboden vrucht' (FD - 31 maart 2018)
Voor Nederlandse plantveredelaars breken spannende maanden aan. Zal het Europese Hof van Justitie Crispr toestaan, een nieuwe techniek die volgens sommigen gelijk staat aan genetische modificatie? Voorstanders vrezen bij een verbod dat Nederland achter gaat lopen, maar tegenstanders noemen de techniek illegaal. .

Lees dit en meer van mij op FD.nl...

Uitgelicht: Het is stil rond de grootste melkveehouderij ter wereld (Vork - 14 maart 2018)
In stilte werkt de Nederlandse ondernemer Kees Koolen aan de grootste melkveeboerderij ter wereld. In het noorden van Brazilië moeten straks vele honderdduizenden melkkoeien een eigen melkfabriek draaiende houden. Vork-redacteur Stijn van Gils probeerde uit te zoeken hoe deze boerderij eruit komt te zien, wat voor leven de koeien krijgen en wat dergelijke plannen precies voor Nederlandse melkveehouders kunnen betekenen. Wat opvalt is dat het erg stil is geworden rond de plannen.

Lees dit en meer in Vork...

Onderzoek niet of biologisch beter is, maar vraag de boer naar z’n droom (Vork - 14 maart 2018)
Terwijl de intensive landbouw geregeld onder vuur ligt, groeit de markt voor biologisch geteeld voedsel. Biologisch heeft het imago beter voor het milieu te zijn en de natuur niet te beschadigen, maar volgens criticasters gebruikt het opkomende landbouwsysteem te veel ruimte per eenheid product. Het zou daarom nooit een duurzaam alternatief kunnen vormen. Vork-redacteur Stijn van Gils probeerde de impact van beide systemen te vergelijken en ontdekte dat de boer in dit soort vergelijkingen steevast wordt vergeten.

Lees Vork...

Hoogbegaafde medewerker wil vooral niet opvallen (Resource - 8 maart 2018)
Terwijl hoogbegaafde studenten waar nodig extra ondersteund worden, is de hoogbegaafde WUR-medewerker vooral onzichtbaar. ‘We weten eigenlijk helemaal niet welke problemen zij ervaren’, vertelt Wies Leer van de afdeling Human Resource Management.

Lees verder bij Resource...

Uitgelicht: ‘Grote grazers moeten weg uit Oostvaardersplassen' (Resource - 7 maart 2018)
Jarenlang hield ecoloog Frank Berendse zich stil in de discussie over de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Nu laat de emeritus-hoogleraar Natuurbeheer en plantenecologie zich uit: hij vindt dat de vrij levende kuddes van heckrunderen, konikpaarden en edelherten weg moeten.

Lees dit en meer bij Resource...

'Dierenleed Oostvaardersplassen even groot als in andere natuur' (Resource - 6 maart 2018)
De discussie rondom de Oostvaardersplassen is dit jaar heftiger dan in eerdere jaren. Wageningse wetenschappers kijken gefascineerd toe hoe de waarden van ecologen en dierenrechtenactivisten botsen.

Lees dit en meer bij Resource...

De Frankensteins van Wageningen (Resource - 22 februari 2018)
Innovaties pakken soms anders uit dan verwacht of bedoeld, met alle gevolgen van dien. De angst voor die gevolgen is oud; de twee eeuwen oude roman Frankenstein getuigt ervan. Hoe kijken Wageningse wetenschappers aan tegen de risico’s van hun onderzoek?

Lees dit en meer bij Resource...

'Deze zomer meer duidelijkheid verwacht over toelating Crispr' (Resource - 16 februari 2018)
Over de toelating van Crispr-Cas in de plantenveredeling wordt al jaren gesteggeld. Deze zomer verwacht WUR-hoogleraar Justus Wesseler iets meer duidelijkheid vanuit Brussel. Dat kan volgens hem uiteindelijk gevolgen hebben voor de richting van het Wageningse onderzoek.

Lees dit en meer van mij bij Resource...

Dassenvaccinatie kan tbc tot staan brengen (Resource - 11 februari 2018)
Door minder dan de helft van de dassen te vaccineren, kan tuberculose worden uitgeroeid in Ierland. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Inma Aznar. Vrijdag 9 februari promoveerde ze erop.

Lees verder bij Resource...

Toch geen topband voor jarige WUR (Resource - 6 februari 2018)
Met meer dan 1.100 stemmen waren de Arctic Monkeys de gedoodverfde favoriete artiest om op te treden tijdens de honderdste verjaardag van WUR. Maar, nu blijkt dat de organisatie een studentenband voor ogen heeft.

Lees verder bij Resource...

‘Brussel hindert natuurinclusieve landbouw’ (Resource - 6 februari 2018)
Natuurinclusieve landbouw kan zowel voor natuur als boer goed uitpakken, maar dan zijn wel de juiste randvoorwaarden nodig. Dat blijkt uit het onderzoeksproject Boeren voor Natuur.

Lees verder bij Resource...

Crypto-adepten leggen zich neer bij toenemend toezicht, maar met tegenzin (FD - 29 januari 2018, met Rutger Betlem)
Cryptocurrencies verliezen hun ideologische karakter in gelijke tred met de waardeontwikkeling van de computermunten.

Lees dit en meer van mij op FD.nl...

Dollar en onzekerheid drijven goudprijs naar recordhoogte (FD - 28 januari 2018)
Of dat zo blijft is de vraag. Volgens een analist zal vooral de volatiliteit toenemen.

Lees dit en meer van mij op FD.nl...

Bioplastic komt niet vanzelf (FD - 26 januari 2018)
Vijf bedreigingen die de toekomst van bioplastic op z'n kop kunnen zetten.

Lees dit en meer van mij op FD.nl...

Kredietbeoordelaar S&P dreigt Altice af te waarderen (FD - 17 januari 2018)
Kabel- en telecomconcern Altice moet schuldratio verlagen en orde op zaken stellen bij zijn Franse dochter.

Lees dit en meer van mij op FD.nl...

Stop met presenteren! - Vijf tips voor een succesvolle presentatie (Resource - 11 januari 2018)
Elke onderzoeker moet het: presenteren op wetenschappelijke congressen. Sommigen zien er huizenhoog tegenop en klappen dicht. Dat is zonde, want hun carrière hangt deels af van de indruk die ze maken. Wageningen in’to Languages biedt daarom presentatiecursussen aan. Twee trainers delen hier hun belangrijkste tips.

Lees verder bij Resource...

Terug

Copyright © 2016-2023.